Novoroční závod na Žďár – 1.1.2014

Zdar_2014_2Dlouholetou rokycanskou Novoroční tradicí je pokoření vrchu Žďár. Rokycanský sokol pořádal letos již 43. ročník kultovní turistické akce zvané Novoroční výplaz na Žďár. Pro sportovce je výzvou pokořit vrchol Žďáru co nejrychleji a tak pro ně vznikla obdobná akce zvaná Novoroční závod na Žďár, kterou pořádají Sparťané.  Letos se závodilo na Žďáru již po šestnácté. Síly přijeli poměřit cyklisté, cyklistky a přiběhli  také běžci a běžkyně. Specifikem závodu je společný start běžců s cyklisty.

Na letošek nám přichystalo počasí suchou a rychlou trať s příjemnou teplotou kolem 5°C, takže rekord trati který drží od roku 2008 Václav Metlička s časem 13:34 byl v ohrožení.

Na místo startu před rokycanské sídlo firmy EKO komíny s.r.o. jsme přijeli jako obvykle po vlastní ose. Šéďa s Tlumičem to vzali přes Čílinu a já jsem to vzal přes Lhůtu. Dorazil jsem asi s hodinovým předstihem a zvládl registraci  jako první. Takže se mi dostalo cti připevnit si na s na svůj stroj startovní číslo 1. Do startu který byl naplánován na 13h zbývalo ještě dost času, tak jsem se jel podívat po trati až nahoru na Žďár, abych věděl jak to letos vypadá s terénem.

Krátce po 13 hodině z úst Zdeňka Rubáše padá startovní povel. Já jsem na začátku lajny, Šéďa s Tlumičem hned za mnou. Než roztočíme kola vyrazí pár metrů před nás první tři běžci. Po pár metrech jim to vracíme.  Cesta vede z Rokycan po červené turistické značce polní cestou do mírného kopce k úpatí lesa a odtud začíná stoupat k vrcholu Žďáru. Po přejezdu mostu přes železniční trať se na čele vytvořila několikačlenná skupina. Jelo se hodně svižně a tak se skupina už na polní cestě postupně zmenšovala až jsme v ní zůstali jen čtyři. Jedu na čtvrté pozici a snažím si hlídat aby mě soupeři neujeli. Po vjezdu do lesa už mám tepovku na  maximu a se zhoršenou koncentrací trochu zaváhám při objezdu závory. Okamžitě chytám ztrátu na soupeře  asi 5m ale než vjedeme do obtížného terénu stihnu je ještě dojet. Na příkré cestě posypané stavební sutí se začíná skupinka rozpadat. Přichází rozhodující kamenné koryto, které se střídá s kořeny. První jej překonává Jan Rajchart a následuje jej Václav Viktorin, který běží s krosovým kolem na zádech. Přede mnou tlačí kolo Daniel Lukeš. Ještě se mě jej podaří v náročném terénu předběhnout a jakmile nad těžkou pasáží sedáme zpátky na kola začíná náš nelítostný boj o třetí místo. Ten nakonec prohrávám a do cíle dojíždím na bramborové čtvrté pozici se ztrátou 9s na třetího ve svém osobním rekordu na této trase. Nemohu popadnout dech ještě asi minutu po dojezdu do cíle a jsem rád, že to mám za sebou.

V prostoru cíle a po celé délce trati je mnoho fanoušků z řad turistů i známých atmosféra a povzbuzování je super. Počkáme až všichni dojedou a doběhnou, s kamarády si popřejeme všechno nejlepší do Nového roku a pomalu se vracíme ke startu kde proběhne vyhlášení výsledků.

Závodu účastnilo 15 cyklistů, 3 cyklistky a 19 běžkyň a běžců.

Nejrychleším cyklistou byl stejně jako loni Jan Rajchard – 14:09 a nejrychleší běžec byl Michal Málek  – 18:16

Za náš tým jsme dopadli následovně:

4.místo Martin Vít – 15:24, 12 místo Petr Šedivec – 19:40, 13 místo Tomáš Tůma –  19:50

Kompletní výsledky najdete zde.

Děkujeme pořadatelům za tradičně perfektní zázemí a organizaci tohoto závodu. A všem závodníkům přejeme hodně sportovních úspěchů v novém roce. Za pořízení hezkých fotografií ze závodu děkuji své stestře. Zde si můžete prohlídnout její fotografie z Novoročního závodu na Žďár 1.1.2014.

Jedna odpověď to “Novoroční závod na Žďár – 1.1.2014”

  • Vašek Batěk:

    Moc pěkný výkon Martine!!!
    Já byl přes svátky na horách a dřel tam sníh s blátem,
    takže nic moc :-(
    Jinak přeju celému vašemu teamu Vše nej v novém roce a hlavně žádné zranění!!!

Vložit komentář

Aktuálně
příští trénink 21.05.2024

19.2.2022 - RADOUŠOVO BLOUDĚNÍ 2022
Sponzoři
Archiv
Fotografie dne
Předpověď počasí
Kalendář
Květen  2024
Po Út St Čt So Ne
   
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  
Anketa
TOPlist